torsdag, juni 21, 2007

8,0 knop med spinnaker 20. juni

Hvem: Kristian og meg
Tid ut - tilbake: 18.00 - 22.00
Vind: 5 - 7 m/s fra sør
Vær: pent
Bølger: Ca 0,5m


Tok på oss støvler og vanntette bukser, og forventet en våt tur. Til en viss grad ble det også det, men ikke så vått som forventet. Så for vi hadde heist seilene var båten oppe i 6,5 knop. Det blåste godt. Vi loffet litt, og farten falt til ca 6 knop.


Vi satt begge to på ripa, og holdt både kurs og fart til vi var nesten over på andre siden av fjorden. Vi bestemte oss for å seile sørover, og ny på kurs endte vi tilbake ved Mefjordbåen. Derfra slo vi oss videre til Slettertangen. Underveis hadde vinden løyet og det var blitt ganske stille, ca 3-4 m/s og farta ca 4,5 knop, så vi la klar spinnaker og snudde nordover igjen. Etter å ha rettet opp noe taukluss heiste vi spinnakeren, og den kom opp av sekken som en krusedull. Ned igjen, rette den ut, og opp igjen. Nå gikk det bra, og det foldet seg fint ut.



Vi lenset i ca 6 - 6,5 knop en stund før vinden kom fra alle retninger, og vindeksen pendlet 180 grader. Før vi rakk å tenke hadde spinnakeren tvinnet seg noen-og-tjue ganger rundt forstaget. Ganske stramt også. Kristian stod på dekk for å få den løs, men den satt helt fast. Vi forsøkte å bytte hals, og med vinden fra en annen retning ble det mulig å få løs spinnakeren. Nå var vi halvveis forbi Bastøya, og hadde holdt på med sppinnakeren i ca 30 minutter. Nå når den først var løs jibbet vi den til den nye halsen, lenset litt og satte kurs mot Horten. På den nye kursen sløret vi, og farta økte. Vi lå hele tiden mellom 7,0 knop og 8,0 knop til vi var vest for Bastøya. Der tik vi ned sppinnakeren, og forberedte oss på å krysse tilbake til Åsgårdstrand på innsiden av Bastøya. Til å beynne med hadde vi god fart, 6 knop, og god kurs, men etter hvert løyet det og vinden dreide. Vi fikk en dårlig kurs, og det var blitt seint (kl. 21.15(?)), så vi valgte å starte motoren for å komme hjem til ok tid. Vinden tok seg litt opp igjen, men det fikk bare være. Vi var tilbake i havna kl. 22.00.

Ingen kommentarer: