tirsdag, mai 08, 2007

Første heising av spinnaker tirsdag 8. mai

Hvem: Erik, Thomas og meg
Tid ut - tilbake: Kl. 18.00 - 21.30
Havn: Sykehusbrygga, Horten
Vind: S-SV, 0-2 m/s i indrehavn. Uenige om vinden utenfor...(4-8m/s)
Vær: Delvis skyet, bygeregn, 10-15C.
Bølger: ca 0 - 0,3m
Seilføring: Fokk, storseil og spinnaker

Flyttet sjekkstagene fram igjen, for å lette jibbene. Ville flytte dem akter igjen når jeg får et opplegg som fungerer. Vi møttes ved båten omkring kl 17.30, og planla å heise spinnakeren. Vi hang spinakerbagen i luka, og trakk bras og skjøte sånn vi trodde det måtte være. Siden vi ikke hadde hatt spinnakeren oppe før, visste vi heller ikke om den var pakket riktig for vår måte å heise den på.

Vi heiste spinnakeren to ganger i Indre havn i dag. Første gangen kjørte vi sakte for motor. Erik Styrte, Thomas var på dekk og holdt spinnakeren samlet mens jeg trakk den opp. Det ble en masse problemer, men det gikk greit å løse dem underveis. Brasen var surret rundt lo vant, fallet var på feilside av bomopphal pluss pluss, men den foldet seg villig ut. Når den endelig var oppe, slakket vi ca 5-10cm på fallet og prøvde oss fram med trimming av skjøte og bras. Det var veldig varierende vindretning, så vi jobbet kontinuerlig for å holde bommen 90 grader på vinden.

Den lille vinden som var fylte lett opp spinnakeren, og vi var nok oppe i ca 2-3 knop (brukte ikke GPS-en). Da vi var på nordsiden av Indre havn, tok vi den ned. Heiste storseil og fokk og seilte tilbake til sørsiden. Tok fokka ned, og heiste spinnakeren på nytt. Mindre problemer denne gangen. Den gikk fortere opp, og med storseilet ute gjorde nok noe bedre fart. Vi jibbet også. Metoden var å løsne bommen fra masta og flytte den til skjøtet. Løsnet deretter bommen fra brasen og festet den i masta.

En feil vi gjorde, men som likevel gikk bra, var å ta spinnakeren ned på lo side av masta. Det virket mest naturlig å ta den ned der pga. framkomligheten på dekk, men den hang seg stadig fast i leddet mellom bommen og masta. Dette kan revne seilet, vi tar den ned i le neste gang...

Ca kl. 20.30 befant vi oss på nordsiden igjen, tok ned spinnakeren og seilte en tur ut i fjorden. Inn igjen til Indre havn trente vi på bauting. Vi forsøkte å unngå unødvendige fadeser når vi slo; som at noen står eller sitter på et tau. Etter noen få slag gikk det helt glatt. Dette blir bra.

Vi var inne igjen kl. 21.30.

Ingen kommentarer: