torsdag, juli 19, 2007

Bedre seil og prøvetur, torsdag 19. juli

Onsdag 18. juli
Var en tur i båten på kvelden og vedlikeholdt litt. Tidligere på dagen hadde vi vært hos Skaane og kjøpt nytt tau som skal erstatte midterste vaier i rekkestøttene. Hadde et tau her fra før, men det så ikke pent ut. Rosa. ...Det er nå byttet i hvitt, og det har fått stoppekule i ene enden for å være sikrere. Skulle også sette spiler i fokka, da jeg ved forrige tur la merke til at den har fått en 10 cm brettet i akterliket. Skaane hadde ikke den type spiler vi trengte, så han sendte oss til Elvstrøm i Vallø. Der fikk vi spiler og webbing med borrelås.
Sydde på borrelåswebbingen, puttet i spilene og byttet rekketauet. Ikke veldig pent sydd, men det burde holde.


Torsdag 19. juli
Jeg hadde funnet fram et annet storseil som fulgte med båten, og ville prøve det. Det er fullspilet med seilnummer og NSF-stempel. Det ser ganske pent ut, og jeg tror det som stod på båten til nå er bli ganske slitt.

Seilbytte gikk ganske greit. Det var vel gjort på 20-30 minutter. Når det var opp var tiden inne for prøvetur. Spiler i fokka og fullspilet storseil; ville vi merke noe forskjell? Det blåste ca 2-3 sekundmeter, så normalt skulle farta ligge på 3,5 til 5 knop.

Det første vi merket er at begge seilene er blitt tyngre, men vel opp får de fin fasong. Er ikke helt fornøyd med fokka, men den er blitt mye bedre. Storseilet står som ei flyvinge. Det har også tre rev, så det funker kanskje til en viss grad som stormseil?

Seilene ble heist, og vi falt av til skarp slør. Farten bare økte. Ca 3 m/s vind, og GPS-en viser 5,2...5,3......5,6 og 5,7 knop! Det er mer enn 10% bedre enn det andre seilet!

Vi seilte omtrent til Eldøya og tilbake. Vinden varierte endel, og vi lå stort sett mellom 4 og 5 knop med topp på 5,7 knop bort. Tilbake hadde vi til å begynne med ca 5 knop, og to Colorline-ferger møtte hverandre rett foran oss. Det er ikke mye kraft i 3 m/s vind, så når det kommer bølger faller farten raskt til ca 3-3,5 knop. Nord for Slagentangen og vest for Mefjordbåen stilnet det en stund og vi var nede i ca 2,5 knop, men innenfor Østenskjær kom vinden tilbake og vi toppet på 6,1 knop (skarp slør) i retning Åsgårdstrand havn.

Vi var ute i ca 2 timer, fra ca 16.00 til 18.00 (veldig omtrentlig). Skulle gjerne vært mer, men vi ble litt sultne.

Fin tur med noe sol og lett regn.

Ingen kommentarer: