onsdag, mars 14, 2007

Tur på sjøen tirsdag 13. mars

Yeni og jeg var en tur på sjøen fra kl 17 til 18. Sjøen så stille sett ut fra havna, men det viste seg å være litt uroligere enn det så ut til. Det hadde blåst 5-7 sekundmeter innover fjorden (S) i hele dag, så de største bølgene var ca en meter høye og ca 5-6 meter lange (2/3 av båtlengden). Det blåste ca 7 m/s da vi var ute og det er egentelig helt passe, for vi trenger å venne oss til vind på mer enn 3-4 m/s.


Da vi kom ut av havna valgte vi å seile med kun fokk for å se an været. Vi gjorde 4,5 knop på rom slør. Yeni spiste ferske reker, mens jeg testet hvordan det påvirket båten å flytte skjøteblokkene. Vi seilte et kvarters tid før vi snudde hjemover. Måtte være sikker på å komme inn før det blir mørkt. Flyttet skjøteblokkene til fokka bakover for å tviste seilet. Dette var mer effektivt enn jeg hadde forestilt meg; vi gjorde ca 2 - 2,5 knop på kryss omtrent uten å krenge i det hele tatt. Yeni satt å koste seg på fordekket, der var det selvfølgelig ganske livlig. Det var likevel vanskelig å komme hjemover, for når båten steilet i en bølgetopp, blåste vinden oss over på slør - fremdeles krenget ikke båten - vi sløret noen meter til vi fikk fart og loffet så opp på kryss igjen. Og like etter ble vi blåst tilbake. Sånn holdt vi på en halv times tid til vi ikke hadde tid mer. Startet motoren, men ga ikke mer enn "start-merke" gasspådrag, og sammen med fokka gjorde vi nå 4,5 knop på kryss - uten å blåses ut av kurs.

Vi vurderte hele tiden å heise storseilet. Det var klargjort med to rev for behagelig seilas, men vi droppet å heise det. På hjemturen koste vi oss i bølgene, og Yeni ble mer venn med sjøen. En og annen sjøsprøyt passerte ved siden av oss og det var gøy, men vinden gjorde det litt kaldt.

Ingen kommentarer: