søndag, mars 04, 2007

Seiltur til Vallø 4. mars


Tom, Thomas og jeg møttes i Fyllinga klokka 11.00. Erik ble desverre ikke med pga. båtpuss på sin egen båt, og Yeni ville spise indonesisk mat med venninner så det ble en guttetur.

Det blåste noe mer enn 4 m/s, men ikke mer ann at vi valgte genoa. Ca 11.20 hadde vi heist seilene, det blåste fra sør og kursen var utover i fjorden. Vi skulle på utsiden av Bastøy.


Vi merket snart at vi hadde for stor seilføring. Båten krenget til ca 40 grader, -det gjør egentlig ingen ting, men det begrenser oppnåelig fart. Vi fikk ikke mer enn 5,5 knop på kryssen. På utsiden av (øst) Bastøya var vindstyrken rundt 6m/s og bølgehøyden var ca 0,5m med topper på ca 1m. Det var jo riktig gøy, men skulle gjerne hatt bedre fart ettersom jeg beregnet 6 - 6,5 knop i snitt på turen...
Dette stemte jo ikke i det hele tatt - har jo hatt 6,5 knop i 4 m/s vind, men da i mindre bølger.

Etter at vi kom forbi Mefjordbåen løynet det litt, og vi fikk de 4 m/s det var meldt. Farten ble bedre, men fremdeles unødvendig mye krengning. Vi gjorde nå 5,5 - 6 knop med topper på 6,5. Mindre seilføring og rettere båt ville sikkert gitt oss en knop ekstra - kanskje mer.

Vi seilte langs med land helt til sundet inn til Vallø. Passerte forresten ei lita øy som heter "Lille Afrika". Da var klokka blitt 14.30, og fant vi det best å vende hjemover. Vi spridde seilene og fikk ca 4,5 knop. Slakket akterstaget - og fikk én knop til - 5,5 knop. Denne farten og seilføringen holdt vi hele veien tilbake: langs land til Slagentangen, innsiden (vest) for Bastøya og til Horten gjestehavn. Behagelig. Vi var ved Fyllinga ca kl. 16.30, og det var nok den fantasktisk fin tur.

Ingen kommentarer: