mandag, april 06, 2009

Status på båtpussen

Akterstaget
Er igang med innkjøpene som skal gjøre båten morsommere å seile. For vår del vil det bl.a. si bedre utveksling på trimfunksjoner og litt mer regattafeeling på båten. Akterstaget er nå erstatttet med naken dyneema ocean3000, 4mm, og vi skal splitte det med blokk, Ronstan 55 Orbit (jeg la merke til at prisen gikk opp 100kr over natta!), for å halvvere belastningen på strammeren. To fotblokker, Ronstan 30 (gammel type) har sluttet å snurre hjulet sitt i løpet av forrige sesong. De har en maks arbeidsbelastning på 250 eller 300kg, noe visstnok ikke var nok. Den nye Ronstan 30 Orbit-serien har omtrent samme maksimum arbeidsbelastning, men de veier bare noen få gram og er som smykker til båten. Akkurat som Harkens Carbo-serie. Ronstan er dyrt, mye dyrere enn Harken, men det er det de fører i Horten...

Var i utgangpunktet usikker på om vi skulle splitte akterstaget en eller to ganger, og ble da anbefalt å likså godt splitte to genger med det samme. Det viste seg at en trippelblokk under dekk og de to fotblokkene ruller dårlig, så ved å utbedre dette i tillegg til en splitt så forventer jeg at det blir bra.


Vinsjene
Vi har pella av vinsjene i dag. Når jeg nå sjekka så viste det seg å være 7-vinsjer, og fall vinsjen er en 6-er. 7-vinsjen er betydlig større enn en 6-vinsj, men det morsomme var vektforskjellen på 7-vinsjene og de nye 16-vinsjene. Skiller noen kilo der. Vi har ikke satt på de nye vinsjene enda, men det skal nok gå greit.


Løygangen
Har pella frahverandre løygangen. Denne hviler på noe treverk som det er på tide å pusse og lakke - hvis det ikke er for seint da. Det kan være råtnet, men hvis det er tifelle kommer vi til å bytte til rett løygang for å lette jobben. Den vi har nå er buet. Skjøte og skjøteblokkene til storseilet står på fornyelseslisten, men det er mye som er viktigere.


Forseilet
Investerte i et par ledere til rullesystemet. Disse var virkelig snertne, og ikke var prisen til å dø av heller.


Lanterner
Vi har fra før en tricolor i mastetoppen, men den fungerte dårlig. Problemet var dårlig kontakt sammen med dårlig tilgjengelighet så vi monterte i fjor lanterner på rekkestøttene i stedet. Nå skal tricoloren byttes ut med en ankerlanterne og i tillegg et windexlys, så får vi se åssen dét går.

Checkstag og lensetakler
Disse skulle byttes til dyneema, men prisen på noen av delene vi fikk behov for gjorde av vi må bytte dette ved en annen anledning.

Ingen kommentarer: