lørdag, november 04, 2006

Logg lørdag 04. november

I dag var det kjempevær på sjøen, og jeg seilte sammen med Thomas. Vi hadde herlig blendende sol og passe vind på ca 5m/s. Litt stille en periode av turen, men det gikk greit. Vi brukte genua1 og fullt storseil.


Glemte å se på klokka når vi la ut, men det var i 12.00 tiden vi heiste seilene. Vinden kom fra vest. Ut fra Horten var det nesten ikke vind, så vi drev i kanskje én knop i retning øst-sørøst til vi var omtrent midtfjords og falt av litt mer mot Moss syd. Vi fikk litt mer fart nå. Klokka 13.00 loffet vi til slør, og seilte sørover forbi Bastøya. Her satt vi opp spristake i genuaen, og båten fikk god fart. Den surklet under dørken, men det gikk ikke fort nok til at den planet. Det jeg har fått høre er at surklelydene begynner ved ca 8 knop, så vi var nok i det fartsområdet. Se bildet nedenfor som viser hvordan vannet fosset i baugen, her har vi god fart. Vi...jeg ble enige om at vi skulle seile rundt Bastøya, og når tiden kom for å ta ned spristaken hadde vi et problem å løse. Hvordan skulle vi enklest få denne ned igjen? Vi tenkte litt frem og tilbake, men det gikk bare greit. Ikke så vanskelig som jeg fryktet. krysset i retning Slagentangen. Vinden hadde dreid nå, og vi holdt kursen til vi var i området med fyret som står på sokkel i sjøen. Husker ikke navn og posisjon. Der slo vi, og holdt ny kurs til like nord for Åsgårdstrand. Vinden hadde nå dreid såpass at den kom neste rett fra sør. Mellom Bastøya og Borre var det tilnærmet vindstille, og vi brukte spristake her også. Vi hadde vel knapt gangfart, men det var solskinn og varmt, så vi hadde det bra. Da vi nærmet oss Nordsiden av Bastøya forsøkte vi å seile med spridde seil. Det var gøy, og det gikk fortere. Kanskje fraten økte fra én til to knop? Thomas styrte og jeg satt på dekk og passet bommen. Nå fikk vi etterhvert mer vind igjen også.


Bastøyfergene er rare. De går til alle døgnets tider, men den må kjøre akkurat så den kommer i veien for oss. Vi måtte snu og ta en "strafferunde" for å slippe forbi ferga. Der fikk vi litt problemer, for vi hadde ikke nok fart til å passere vindøyet. Det var sikkert et interessant skue for passasjerene på ferga. Vi hadde forresten tatt ned spristaken i god tid før strafferunda. Klokka var ca 15.15 da vi kom hjem, og det var akkurat passe tid. 15 minutter senere enn beregnet, men det er godkjent.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei. Fint dere hadde en fin tur. Fyret på sokkel i sjøen heter Mefjordbåen. Dette til info. Erik

Unknown sa...

Mefjordbåen, ja! Takk for info, Erik!